Uniwersytet Szczeciński liderem eksperymentu przybliżającego podróż na Czerwoną Planetę. Ich zadaniem będzie zbadanie przeżywalności zmodyfikowanych drożdży w warunkach mikrograwitacji. Eksperyment szczecińskich naukowców jest w fazie przygotowań do lotu.
Europejska Agencja Kosmiczna podpisała siedem kontraktów z polskimi instytucjami i firmami na wykonanie eksperymentów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Jednym z głównych projektów jest Yeast TardigradeGene, którego liderem jest Uniwersytet Szczecińśki.
Pełna nazwa eksperymentu to „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?”. Zadaniem naukowców będzie sprawdzenie przeżywalności zmodyfikowanych genetycznie drożdży (wzbogaconych białkiem niesporczaków) w warunkach tzw. mikrograwitacji. Rezultat pokaże, czy grzyby będą mogły posłużyć jako biofabryki zarówno w podróży na Księżyc jak i na Czerwoną Planetę. Będzie to duży krok w przygotowaniach do odkrycia Marsa.
Eksperyment Yeast TardigradeGene jest konsorcjum trzech uczelni wyższych: Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Jednak to szczecińskiej uczelni przypadło miano lidera projektu. Interdyscyplinarnym zespołem koordynuje prof. dr hab. Ewa Szuszkiewicz z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Szczecińskiego. Pozostali członkowie zespołu to: dr hab. Franco Ferrari (Instytut Fizyki, Uniwersytet Szczeciński), dr hab. Nina Antos-Krzemińska, dr hab. Łukasz Kaczmarek, dr Andonis Karachitos, prof. dr hab. Hanna Kmita (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu) i dr hab. Izabela Poprawa (Uniwersytet Śląski w Katowicach).
Równolegle trwają prace w innych instytucjach nad resztą projektów. Na ten moment wiadomo, że Yeast TardigradeGene wkroczył już w fazę przygotowań do lotu w kosmos.