Home Felietony  Kawa świętuje
Felietony 

Kawa świętuje

298
Celebracja kawy w kawiarni Lokalnie.

29 września miłośnicy kawy w Polsce obchodzą swoje wielkie święto, czyli Dzień Kawy. Ten dzień to nie tylko  promocja tego napoju, wspólne celebrowanie picia kawy, ale także zwrócenie uwagi na problemy związane z masową konsumpcją, trudnościami krajów produkujących kawę.To także próba zadbania o promocję i edukację w kwestiach sprawiedliwego handlu, kultury picia kawy oraz obowiązku podjęcia wspólnych i przemyślanych kroków, aby zatroszczyć się o przyszłość tego produktu.

 

Roślinna księżniczka  

Kawowiec należy do bardzo wymagających roślin, w świecie kawy zwykło się go nazywać roślinną księżniczką. Jest bardzo wrażliwy na pogodę, choroby oraz różne inne czynniki wpływające na jego rozwój. Niewielu z nas potrafi wyobrazić sobie życie bez kawy. Kofeina, czyli alkaloid purynowy znajdujący się w ziarnach kawy, stosowana jest do produkcji leków, między innymi przeciwbólowych. Polifenole i antyoksydanty pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie, chroniąc go przed zmianami nowotworowymi. Dzięki kawie możemy lepiej funkcjonować, ponieważ ma ona wpływ na blokadę receptorów adenozyny powodującej zmęczenie organizmu.

Kawa jest napojem pomagającym tworzyć i pielęgnować więzi międzyludzkie. W naszym kraju pierwsze zdanie podczas przyjmowania gości brzmi: Napijesz się kawy czy herbaty?

My, konsumenci wymagamy dobrego smaku, ale przede wszystkim takiej ceny, abyśmy mogli bez kłopotu kupić ziarna kawy, zaparzyć je i nie zawracać sobie głowy ewentualnie niedopitym napojem.

A producenci?

Odmienne odczucia mają  hodujący kawowe drzewka, którzy stają przed coraz większymi problemami, przede wszystkim finansowymi, gdyż w wyniku znanych nam ekonomicznych zmian, przede wszystkim  inflacji,  drożeje wiele niezbędnych komponentów do produkcji, takich jak odżywki czy specjalne nawozy, coraz trudniej też o kredyty, zwłaszcza dla małych firm. Farmerzy muszą zadbać o sprzedaż, o promocję, a borykają się także z brakiem rąk do pracy.

Zrównoważony rozwój  

Dzień po polskim święcie kawy, 1 października,  będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Kawy, w tym roku pod hasłem #CoffeePeople i promowaniem w mediach społecznościowych prawa do bezpiecznego i zdrowego środowiska pracy w łańcuchu dostaw kawy.

Międzynarodowa Organizacja Kawy (International Coffee Organization) ogłaszając ( w 2014 roku) ten  Międzynarodowy Dzień Kawy wzorowała się na amerykańskim National Coffee Day ( 29 września). Wówczas była to przede wszystkim inicjatywa większych sieci spożywczych polegająca na rozdawaniu darmowej kawy swoim klientom. Dzisiaj – dzięki temu, że kawa stała się gwiazdą mediów społecznościowych oraz “modelką” internetu –  łatwiej jest dotrzeć do tych ludzi, zwłaszcza młodych, którzy chcą zmian dla wszystkich pracowników sektora kawowego, zarówno tych na plantacjach jak i  baristy czy roastera w kawiarni. 

Świat kawy zbyt często bywa pełen sprzeczności i kontrastów, a historia kawy to także historie kolonializmu, niesprawiedliwości i zachłanności, które niestety w wielu przypadkach są aktualne do dzisiaj.

Dlatego idea zrównoważonego rozwoju jest bardzo ważna i w tej dziedzinie. Zrównoważona produkcja dóbr i zrównoważona konsumpcja to dbanie o ochronę środowiska, prowadzenie działań na rzecz przeobrażeń świata z uwzględnieniem potrzeb przyszłych pokoleń. Cennymi wartościami w kawowym biznesie będzie więc regularna współpraca i dążenie do  wspólnego dobra. Dotyczy to również nas samych, odbierających kawę w kawiarni. Czasami zapominamy, że osoby tam pracujące dokładają wielu starań, abyśmy mogli napić się ulubionego napoju. Za drzwiami palarni wiele osób ciężko pracuje, nosząc worki z kawą, pakując nasze zamówienia czy podejmując ryzyko inwestycji w ziarna, które nie zawsze trafia w wygórowane wymagania klientów.

Kawa to nasze wspólne dobro, które umożliwia nam funkcjonowanie w ciągu dnia, daje energię do myślenia i dalszego działania. Uszanujmy historię, kulturę i tradycję nas wszystkich i zadbajmy o wzajemny szacunek dla całego kawowego świata. Niech polski dzień kawy oraz jego międzynarodowy odpowiednik będą dla nas okazją do zadumy i przemyśleń na temat tego produktu. Nie konsumujmy, lecz delektujmy się kawą.

 

 

Agnieszka Wolska

Powiązane artykuły

Felietony 

Urlop polski

Jest taki rodzaj urlopu, który nazwałabym polskim. Jest to taki czas, kiedy...

AktualnościFelietony 

Szczecińskie korty w przededniu turnieju Invest in Szczecin Open 2024

W ramach cotygodniowych felietonów filmowych: przed nami szczecińska, a właściwie Polska –...

Felietony 

Opozycja kontra rządzenie – czego radna nie rozumie?

Ten, kto mnie zna, wie, ile poświęciłem w ostatnich latach w obronie...

Felietony 

Zmarnowana wizyta

W sumie bez większego rozgłosu, tak trochę jakby tylnymi drzwiami, w Szczecinie...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com