Home Aktualności O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach…
AktualnościEkologia i zdrowieKulturaLifestyleW regionie

O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach…

346

Gdy myślimy o autentycznej szczecińskiej kuchni, to przychodzą nam na myśl może dwie współczesne potrawy: pasztecik i paprykarz. I chociaż źródła ich pochodzenia są dalekie od Szczecina, to uznajemy je za lokalne potrawy. Powojenni osadnicy przywieźli ze swoich rodzinnych stron potrawy charakterystyczne dla różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej – to dlatego o Szczecinie można żartobliwie powiedzieć, że na Wigilię w każdym domu je się co innego. Jednak coś takiego jak szczecińska kuchnia, szczecińskie potrawy – a szerzej: kuchnia pomorska – rzeczywiście istniały.

Do pierwszej połowy XX wieku w naszym regionie gotowano wiele charakterystycznych tutejszych potraw. A nawet więcej: istniały potrawy charakterystyczne dla poszczególnych części dawnego Pomorza, a dla kuchni szczecińskiej, stargardzkiej, czy kołobrzeskiej opracowano nawet osobne książki kucharskie.

Najpopularniejszą autorką takich zbiorów przepisów była Marie Rosnack. Jej wielokrotnie wydawane dzieło o kuchni szczecińskiej „Stettiner Kochbuch” jest także dzisiaj poszukiwanym tytułem, który doczekał się kilku powojennych wznowień w postaci reprintów.

Opierając się na przedwojennych wydaniach zachowanych choćby w muzeach, oraz na powojennych przedrukach, współczesna autorka i propagatorka lokalnych kulinariów, Grażyna Zaremba-Szuba opracowała od nowa dawne przepisy, w których przełożyła ówczesne miary na dzisiejsze kilogramy i litry, procedury obróbki składników dostosowała do możliwości naszych kuchenek i piekarników, a wszystko to zebrała w książce „Pomorska (szczecińska, stargardzka, kołobrzeska) książka kucharska„. Pani Grażyna prowadzi w Bełcznej pod Łobzem Dworek Tradycja, gdzie podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy uczą się przyrządzać dawne potrawy według starych przepisów.

Pierwsze wydanie „Pomorskiej książki kucharskiej” ukazało się w 2012 roku nakładem szczecińskiej oficyny Walkowska Wydawnictwo. Po 12 latach książka doczekała się wznowienia nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn z Łodzi. Nowe wydanie wzbogacają kolorowe zdjęcia pomorskich potraw, a każdemu przepisowi towarzyszą dodatkowe informacje i anegdoty o powstawaniu tych specjałów.

O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach... 8

Jeśli chcecie poznać smakołyki, które gościły na stołach dawnych mieszkańców naszego regionu koniecznie sięgnijcie po „Pomorską książkę kucharską”. Mamy dla Was 3 egzemplarze, które można zdobyć pisząc na konkurs@szczeciner.pl – wystarczy odpowiedzieć na pytania: 1. do jakiej części świata sięgają korzenie szczecińskiego paprykarza? 2. w jakim kraju produkowano maszyny do pieczenia szczecińskich pasztecików?. Zasada konkursu jest prosta: kto pierwszy nadeśle maila z dwiema poprawnymi odpowiedziami, ten odbierze w księgarni Atut egzemplarz „Pomorskiej książki kucharskiej”, która ukazała się pod naszym patronatem.

 

Powiązane artykuły

AktualnościBiznes i inwestycje

Siedmiu chętnych na przebudowę Trasy Zamkowej. Wszystkie oferty mocno przekraczają budżet

Siedmiu wykonawców jest zainteresowanych przebudową młodszej, wyjazdowej nitki Trasy Zamkowej. Problem jest...

Aktualności

Jesteśmy bezpieczni? „Możliwe są czasowe, lokalne wezbrania wód”

Obecnie Szczecin nie jest poważnie zagrożony powodzią, w przeciwieństwie do miast na...

Biznes i inwestycjeAktualności

Stowarzyszenie Gentlemen’s Business Group na rzecz Ligi Superbohaterów

Nie każdy superbohater nosi pelerynę, ale każdy może nim być. Wystarczy odrobina...

Biznes i inwestycjeAktualności

Wykonawca przejął Plac Orła Białego. Niebawem ruszy przebudowa

Plac Orła Białego staje się placem budowy. Wykonawca przejął teren inwestycji. Początek...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com