Home Aktualności O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach…
AktualnościEkologia i zdrowieKulturaLifestyleW regionie

O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach…

352

Gdy myślimy o autentycznej szczecińskiej kuchni, to przychodzą nam na myśl może dwie współczesne potrawy: pasztecik i paprykarz. I chociaż źródła ich pochodzenia są dalekie od Szczecina, to uznajemy je za lokalne potrawy. Powojenni osadnicy przywieźli ze swoich rodzinnych stron potrawy charakterystyczne dla różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej – to dlatego o Szczecinie można żartobliwie powiedzieć, że na Wigilię w każdym domu je się co innego. Jednak coś takiego jak szczecińska kuchnia, szczecińskie potrawy – a szerzej: kuchnia pomorska – rzeczywiście istniały.

Do pierwszej połowy XX wieku w naszym regionie gotowano wiele charakterystycznych tutejszych potraw. A nawet więcej: istniały potrawy charakterystyczne dla poszczególnych części dawnego Pomorza, a dla kuchni szczecińskiej, stargardzkiej, czy kołobrzeskiej opracowano nawet osobne książki kucharskie.

Najpopularniejszą autorką takich zbiorów przepisów była Marie Rosnack. Jej wielokrotnie wydawane dzieło o kuchni szczecińskiej „Stettiner Kochbuch” jest także dzisiaj poszukiwanym tytułem, który doczekał się kilku powojennych wznowień w postaci reprintów.

Opierając się na przedwojennych wydaniach zachowanych choćby w muzeach, oraz na powojennych przedrukach, współczesna autorka i propagatorka lokalnych kulinariów, Grażyna Zaremba-Szuba opracowała od nowa dawne przepisy, w których przełożyła ówczesne miary na dzisiejsze kilogramy i litry, procedury obróbki składników dostosowała do możliwości naszych kuchenek i piekarników, a wszystko to zebrała w książce „Pomorska (szczecińska, stargardzka, kołobrzeska) książka kucharska„. Pani Grażyna prowadzi w Bełcznej pod Łobzem Dworek Tradycja, gdzie podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy uczą się przyrządzać dawne potrawy według starych przepisów.

Pierwsze wydanie „Pomorskiej książki kucharskiej” ukazało się w 2012 roku nakładem szczecińskiej oficyny Walkowska Wydawnictwo. Po 12 latach książka doczekała się wznowienia nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn z Łodzi. Nowe wydanie wzbogacają kolorowe zdjęcia pomorskich potraw, a każdemu przepisowi towarzyszą dodatkowe informacje i anegdoty o powstawaniu tych specjałów.

O szczecińskich (i nie tylko) przysmakach... 8

Jeśli chcecie poznać smakołyki, które gościły na stołach dawnych mieszkańców naszego regionu koniecznie sięgnijcie po „Pomorską książkę kucharską”. Mamy dla Was 3 egzemplarze, które można zdobyć pisząc na konkurs@szczeciner.pl – wystarczy odpowiedzieć na pytania: 1. do jakiej części świata sięgają korzenie szczecińskiego paprykarza? 2. w jakim kraju produkowano maszyny do pieczenia szczecińskich pasztecików?. Zasada konkursu jest prosta: kto pierwszy nadeśle maila z dwiema poprawnymi odpowiedziami, ten odbierze w księgarni Atut egzemplarz „Pomorskiej książki kucharskiej”, która ukazała się pod naszym patronatem.

 

Powiązane artykuły

AktualnościKultura

„Napój miłosny” w najbliższy weekend na deskach szczecińskiej opery

Jedna z najczęściej wystawianych oper komicznych – „Napój miłosny” Gaetana Donizettiego na...

Aktualności

Dowództwo Korpusu Północno-Wschodniego w Szczecinie kończy 25 lat. Odbędzie się piknik

Dowództwo Korpusu Północno-Wschodniego w Szczecinie ma tyle samo lat, co obecność Polski...

AktualnościEkologia i zdrowieW regionie

Chronione gatunki na celowniku włoskich myśliwych

Włoscy myśliwi przyjechali nad jezioro Miedwie polować na ptaki nie pierwszy raz....

AktualnościKultura

Seniorzy pokażą swoją filmową wizję świata 

Już w środę 25 września rusza wyjątkowy i unikalny w swoim rodzaju...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com