„Miejskie wydarzenia plenerowe to zawsze okazja do wsparcia organizatorów i promocji picia wody kranowej. Staramy się być aktywni z naszymi mieszkańcami, wypatrujcie nas w mieście!” – mówi Hanna Pieczyńska, rzeczniczka prasowa szczecińskiego ZWiK-u.
Festyny, pikniki, biegi – są wszędzie tam, gdzie aktywni są mieszkańcy.
– Wspieramy osiedlowe inicjatywy, ale jesteśmy także na dużych miejskich wydarzeniach. Wszystko po to, żeby aktywnie promować picie wody kranowej. Okazją do spotkań z najmłodszymi było nie tylko otwarcie Fabryki Wody, ale także festyn ekologiczny organizowany przez WFOŚiGW. Tam dzieci dowiedziały się o wartości wody w przyrodzie i dla organizmu oraz mogły ugasić pragnienie. Współpracujemy także ze szkołami i przedszkolami w zakresie edukacyjnym – mówi Hanna Pieczyńska.
Skąd się bierze woda w poidełkach?
Blisko 90 % wody dostarczanej do Szczecina pochodzi z Miedwia, które jest 5 co do wielkości jeziorem w Polsce, ma powierzchnię 3800 m2. Jego długość to 16,6 km, szerokość 3,2 km, a największa głębokość 43,5 m – to pokazuje wielkość zbiornika. „Szczecińska” czerpnia usytuowana jest na zachodnim brzegu, 255 m od linii brzegowej, na głębokości 16-18m od lustra wody. Dwoma rurociągami o średnicy 1200 mm wpływa ona do komór pompowni przez sita mechaniczne zatrzymujące duże części stałe – muszle, ryby, rośliny. Woda dalej przekazywana jest do stacji uzdatniania wody oddalonej o 2,5km od pompowni.
– Stacji Uzdatniania Wody odbywa się cały szereg różnych procedur i procesów, aby woda w naszych kranach była najwyższej jakości. To, co płynie do Szczecina, nie ustępuje jakością wodom butelkowanym – zapewnia Hanna Pieczyńska.
Co dokładnie dzieje się nad Miedwiem? Dezynfekcja wstępna ozonem (O3), koagulacja, sedymentacja, filtracja przez złoże antracytowo-piaskowe, utlenianie pośrednie ozonem (O3), filtracja przez złoże z granulowanym węglem aktywnym, dezynfekcja końcowa dwutlenkiem chloru (ClO2).
To oczywiście opisy mocno uproszczone, woda jest kierowana do dwóch zbiorników ruchowych o pojemności 5 tys m3 każdy. Ze zbiorników woda wypływa grawitacyjnie do Szczecina oddalonego o 32 km od Miedwia. Odbywa się to poprzez dwie magistrale wodociągowe – pierwszą o średnicy 1200 mm i drugą o średnicy 700 mm. Pierwszy rurociąg biegnie do zbiorników ZPW Pomorzany, skąd woda po powtórnej dezynfekcji tłoczona jest do lewobrzeżnej sieci wodociągowej miasta. Rurociąg drugi biegnie do pompowni wody w Kijewie, gdzie woda kierowana jest do zaopatrzenia prawobrzeżnej części Szczecina.
– Woda podlega ciągłej kontroli. Przy ujęciu mieści się laboratorium, w który codziennie badane są parametry fizykochemiczne i bakteriologiczne wody surowej, następnie w poszczególnych fazach produkcji, a na końcu sprawdzana jest woda czysta. Codziennie badanych jest 26 parametrów, pełna analiza miesięczna to ponad 60 analiz. Wykwalifikowani pracownicy, w coraz większym zakresie korzystający z nowoczesnych systemów automatyki i monitoringu, dbają o prawidłowe działanie stacji uzdatniania, o utrzymywanie reżimów technologicznych oraz o nieprzerwaną dostawę wody do miasta. Praca odbywa się w systemie trzyzmianowym, 24-godzinnym, siedem dni w tygodniu – wyjaśnia Hanna Pieczyńska.