Home Lifestyle Nowy lokal pojawi się na mapie Szczecina. Tak zielono w menu jeszcze nie było
Lifestyle

Nowy lokal pojawi się na mapie Szczecina. Tak zielono w menu jeszcze nie było

1.2k

Miłośnicy roślinnych dań będą mieli gdzie świętować. W Szczecinie już niedługo otworzy się nowa restauracja z zielonym menu. Falla to miejsce znane wszystkim wegetarianom i weganom z miast takich jak Warszawa, Poznań, czy Łódź. Już niedługo i szczecinianie będą mieli okazję zasmakować w wyrafinowanych potrawach charakterystycznych dla tej marki. 

 

Oficjalne otwarcie szczecińskiej Falli zaplanowano na 20 marca. Lokal znajduje się na ulicy Jagiellońskiej 10, tuż obok Deptaka Bogusława, czyli – można by rzec – w ścisłym gastronomicznym centrum Szczecina. Sam pomysł na utworzenie tej kulinarnej perełki narodził się z tęsknoty do podobnych smaków. Jak zdradza Natalia Stütz-Woźniak, właścicielka szczecińskiej Falli:

– Wspólnie z mężem dużo jeździliśmy po świecie, studiowaliśmy też w Berlinie, dlatego przyzwyczailiśmy się zarówno do tego typu miejsc, jak i smaków z różnych stron świata. Po powrocie do Szczecina trochę nam tego brakowało, a że bywaliśmy w Fallach w innych miastach Polski to stwierdziliśmy, że otworzymy i tutaj podobny lokal.

Roślinne, kolorowe i energetyczne posiłki będą znakiem rozpoznawalnym Falli. Restauracja serwując nietuzinkowe potrawy bazować będzie na daniach kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej. Niewątpliwym atutem miejsca będzie także menu sezonowe inspirowane smakami ze wszystkich stron świata. Wrapy, burgery, orientalna szakszuka serwowana na śniadanie to tylko część propozycji, które na stałe zapiszą się w zielonym menu lokalu. 

– Będziemy mistrzami hummusu. Tego w Szczecinie nie ma, a my będziemy podawać aż 5 różnych smaków. Planujemy również dosyć obfity drink-bar z orientalnymi drinkami ze wszystkich stron świata – dodaje Natalia Stütz-Woźniak.

Dobór produktów i oferta na pewno przyciąga wzrok wszystkich miłośników roślinnych i egzotycznych dań. Jednak czy osoby, dla których mięsny dodatek stanowi nieodłączny element każdego posiłku wyjdą z Falli najedzone? Okazuje się, że jest na to szansa.

– Mamy wśród burgerów do wyboru Ćwierć Funciaka, który w składzie będzie miał świetną imitację mięsa. Naprawdę będzie można nabrać swoich znajomych – mówi Natalia Stütz-Woźniak.

Założycielka szczecińskiej Falli sama przyznaje, że wszystkie wegańskie i wegetariańskie pozycje pozwolą konsumentom rozkoszować się bardzo kreatywnym połączeniem smaków. Dodatkowo, właściciele są otwarci na kolejne nieoczywiste propozycje i deklarują, że – przy zachowaniu składników wyjściowych – na życzenie klienta dania mogą zostać poddane lekkiej modyfikacji.

Niecodziennymi smakami w lokalu przy Jagiellońskiej 10 szczecinianie będą mieli okazję cieszyć się już od 20 marca. 

 

Powiązane artykuły

AktualnościLifestyleSport

Mówią o nim „jeździec w koloratce”. Proboszcz rajdowiec szykuje się do kolejnych wyścigów

Ksiądz Marian Augustyn, na co dzień jest proboszczem parafii Nawiedzenia Najświętszej Maryi...

AktualnościLifestyle

Laureat „Paszportów polityki” o szczecińskich i koszalińskich knajpach

Jacek Dehnel, prozaik i malarz, laureat Paszportu Polityki za rok 2006 w...

AktualnościLifestyle

Kartonowy (i nie tylko) zawrót głowy. Byliśmy na Szczecińskim Paprykarzu Modelarskim 2024

W Technoparku Pomerania można dostać modelarskiego zawrotu głowy. Trwa XII Festiwal Szczeciński...

AktualnościLifestyle

Przed nami XII Festiwal Szczeciński Paprykarz Modelarski – święto zachodniopomorskich modelarzy 

  Ten weekend będzie niezwykły dla wszystkich entuzjastów modelarstwa ze Szczecina i...