Miłośnicy roślinnych dań będą mieli gdzie świętować. W Szczecinie już niedługo otworzy się nowa restauracja z zielonym menu. Falla to miejsce znane wszystkim wegetarianom i weganom z miast takich jak Warszawa, Poznań, czy Łódź. Już niedługo i szczecinianie będą mieli okazję zasmakować w wyrafinowanych potrawach charakterystycznych dla tej marki.
Oficjalne otwarcie szczecińskiej Falli zaplanowano na 20 marca. Lokal znajduje się na ulicy Jagiellońskiej 10, tuż obok Deptaka Bogusława, czyli – można by rzec – w ścisłym gastronomicznym centrum Szczecina. Sam pomysł na utworzenie tej kulinarnej perełki narodził się z tęsknoty do podobnych smaków. Jak zdradza Natalia Stütz-Woźniak, właścicielka szczecińskiej Falli:
– Wspólnie z mężem dużo jeździliśmy po świecie, studiowaliśmy też w Berlinie, dlatego przyzwyczailiśmy się zarówno do tego typu miejsc, jak i smaków z różnych stron świata. Po powrocie do Szczecina trochę nam tego brakowało, a że bywaliśmy w Fallach w innych miastach Polski to stwierdziliśmy, że otworzymy i tutaj podobny lokal.
Roślinne, kolorowe i energetyczne posiłki będą znakiem rozpoznawalnym Falli. Restauracja serwując nietuzinkowe potrawy bazować będzie na daniach kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej. Niewątpliwym atutem miejsca będzie także menu sezonowe inspirowane smakami ze wszystkich stron świata. Wrapy, burgery, orientalna szakszuka serwowana na śniadanie to tylko część propozycji, które na stałe zapiszą się w zielonym menu lokalu.
– Będziemy mistrzami hummusu. Tego w Szczecinie nie ma, a my będziemy podawać aż 5 różnych smaków. Planujemy również dosyć obfity drink-bar z orientalnymi drinkami ze wszystkich stron świata – dodaje Natalia Stütz-Woźniak.
Dobór produktów i oferta na pewno przyciąga wzrok wszystkich miłośników roślinnych i egzotycznych dań. Jednak czy osoby, dla których mięsny dodatek stanowi nieodłączny element każdego posiłku wyjdą z Falli najedzone? Okazuje się, że jest na to szansa.
– Mamy wśród burgerów do wyboru Ćwierć Funciaka, który w składzie będzie miał świetną imitację mięsa. Naprawdę będzie można nabrać swoich znajomych – mówi Natalia Stütz-Woźniak.
Założycielka szczecińskiej Falli sama przyznaje, że wszystkie wegańskie i wegetariańskie pozycje pozwolą konsumentom rozkoszować się bardzo kreatywnym połączeniem smaków. Dodatkowo, właściciele są otwarci na kolejne nieoczywiste propozycje i deklarują, że – przy zachowaniu składników wyjściowych – na życzenie klienta dania mogą zostać poddane lekkiej modyfikacji.
Niecodziennymi smakami w lokalu przy Jagiellońskiej 10 szczecinianie będą mieli okazję cieszyć się już od 20 marca.