Home Edukacja Kawowe odpady zamienią się w ekologiczną podpałkę
EdukacjaBiznes i inwestycjeEkologia i zdrowie

Kawowe odpady zamienią się w ekologiczną podpałkę

137

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie opatentowali właśnie wynalazek, który pomoże w produkcji podpałki do grilla czy kominka. Wykorzystali do tego odpady po kawie. 

 

– Zazwyczaj odpady kawowe kojarzą nam się z fusami. Tymczasem łuski kawowe to nie odpad z kawiarni, ale odpad z palarni kawy. Powstaje po prażeniu ziaren kawy. Niektórzy wykorzystują go jako nawóz, ale my chcieliśmy, żeby był bardziej przydatny, żeby nie ulegał tak szybko biodegradacji. Wykorzystaliśmy fakt, że jest on taki tłustawy – tłumaczy profesor Katarzyna Wilpiszewska, która kierowała pracami nad tym projektem. 

 

Szczecińscy naukowcy dodali więc do łusek parafinę oraz wosk pszczeli i sojowy. Z tak połączonych składników powstały specjalne płytki, które po pocięciu posłużą jako podpałka. 

 

Badania trwały kilka miesięcy. Po otrzymaniu wszelkich niezbędnych pozwoleń Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie szukać możliwości na komercjalizację tego wynalazku.

Powiązane artykuły

Biznes i inwestycjeMotoryzacja

Coraz bliżej obwodnicy Mierzyna. Właśnie trwa odbiór projektu budowlanego

Obwodnica Mierzyna wkracza w kolejną fazę realizacji. Proces inwestycyjny trwa w najlepsze...

Biznes i inwestycje

Co z tymi tramwajami? Przepiera odpowiada Słowikowi

Nie milkną echa decyzji włodarzy miasta w sprawie wniosku o nowe tramwaje...

Biznes i inwestycjeMotoryzacja

Pierwsze umowy na S10 podpisane! Droga ma być gotowa w 2028 roku

Odcinek drogi S10 Suchań – Recz o długości 19,6 km wybuduje konsorcjum...

Biznes i inwestycje

Wcześniej zaniedbany teren. Teraz świetne miejsce rekreacji

Pełen atrakcji plac zabaw i wygodne hamaki już czekają na młodszych i...