Home Edukacja Kawowe odpady zamienią się w ekologiczną podpałkę
EdukacjaBiznes i inwestycjeEkologia i zdrowie

Kawowe odpady zamienią się w ekologiczną podpałkę

86

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie opatentowali właśnie wynalazek, który pomoże w produkcji podpałki do grilla czy kominka. Wykorzystali do tego odpady po kawie. 

 

– Zazwyczaj odpady kawowe kojarzą nam się z fusami. Tymczasem łuski kawowe to nie odpad z kawiarni, ale odpad z palarni kawy. Powstaje po prażeniu ziaren kawy. Niektórzy wykorzystują go jako nawóz, ale my chcieliśmy, żeby był bardziej przydatny, żeby nie ulegał tak szybko biodegradacji. Wykorzystaliśmy fakt, że jest on taki tłustawy – tłumaczy profesor Katarzyna Wilpiszewska, która kierowała pracami nad tym projektem. 

 

Szczecińscy naukowcy dodali więc do łusek parafinę oraz wosk pszczeli i sojowy. Z tak połączonych składników powstały specjalne płytki, które po pocięciu posłużą jako podpałka. 

 

Badania trwały kilka miesięcy. Po otrzymaniu wszelkich niezbędnych pozwoleń Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie szukać możliwości na komercjalizację tego wynalazku.

Powiązane artykuły

Biznes i inwestycje

Odnowią elewację na Alei. Za miesiąc ma być inaczej

To jedno z miejsce, które najbardziej zwraca na siebie uwagę na Alei...

Biznes i inwestycjeMotoryzacja

Uwaga, kierowcy! Korki na Trasie Zamkowej

Ogromne korki zaskoczyły dziś mieszkańców Szczecina, którzy kierują się do centrum miasta...

W regionieBiznes i inwestycje

W sąsiednim województwie trwa budowa niezwykłego zakładu. Pracowników szukają także w Szczecinie

Według danych opublikowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa...

Biznes i inwestycje

HanseYachts w Polsce obchodzi pierwsze urodziny

Minął rok, odkąd Technologie Tworzyw Sztucznych stały się HanseHachts. Ta symboliczna zmiana...