Czy chipsy mogą być zdrowe? Oczywiście, że tak. I nie chodzi tylko o pieczone marchewki czy bataty. Naukowcy ZUT proponują zdrowe chipsy z mięsem z… karpia. „Karpioki” wymyślone i produkowane w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym na razie podbijają podniebienia studentów. Czy mają szansę konkurować z pasztecikiem i paprykarzem?
Jak zapewniają twórcy „karpioki” są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Oryginalną recepturę znają naukowcy, ale gdyby ktoś pokusił się w domu o przygotowanie karpiowych chipsów wystarczą: mięso z karpia, skrobia, pieprz, sól i cukier.
– Smakują trochę jak prażynki. Są chrupiące, nie ma posmaku ryby. To taka lekko słona, bardzo smaczna przekąska. Przepis powstał w ramach projektu unijnego. Chodzi o to, żeby „odczarować”, zagospodarować mięso karpia. Karp jest rybą jedzoną przez Polaków tak na prawdę raz do roku. W dużych ilościach, ale jednak rzadko, a można mięso karpia wykorzystywać na co dzień – mówi Emilia Kujawa, rzecznik prasowy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
Dlaczego chipsy z karpia górują nad tymi bekonowymi i serowymi? Bo w porcji 100 g mają średnio kilkadziesiąt kalorii mniej, a jednocześnie kilkanaście razy więcej białka niż te tradycyjne. Drogie Panie – chipsy z karpia są jak się okazuje po prostu fit. Mają mniej tłuszczu, soli i węglowodanów. Dostarczają ważne dla naszego organizmu białko, dodajmy białko z mięsa ryby, które jest lepiej przyswajalne niż te od innych zwierząt. Przy okazji „karpioki” promują ZUT.
– To jest pomysł naszych naukowców, a więc ze Szczecina. Zresztą mogłyby się tak nazywać „karpioki szczecińskie” albo ” korpioki zutowskie”, dlaczego nie? Tylko teraz potrzeba siły zewnętrznej, która zechce ten nasz pomysł wprowadzić w przemysł, wprowadzić w życie. Nie będzie to danie główne, tak jak pasztecik bywa daniem obiadowym – będzie to przekąska, ale jaka zdrowa przekąska. Teraz chipsy z karpia, wcześniej lody z mleka kobyły – w ten sposób fajnie jest nasz uniwersytet promować dla mieszkańców Szczecina, dla mieszkańców całej Polski i studentów, których zachęcamy żeby na naszej uczelni studiowali – dodaje Emilia Kujawa.
Przepis na chipsy z mięsem karpia opracowali naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod dowództwem prof. Grzegorza Tokarczyka z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa. W pracach brał udział również prof. Grzegorz Bienkiewicz.