Home Historia Jak smakuje tradycja? Wypieki Pomorza Zachodniego na nowo odkryte
Historia

Jak smakuje tradycja? Wypieki Pomorza Zachodniego na nowo odkryte

317
jak smakuje tradycja? wypieki pomorza zachodniego na nowo odkryte
fot. Muzeum Narodowe w Szczecinie

Kruche pierniki, pachnące drożdżowe baby, chrupiące podpłomyki i zapomniane receptury sprzed wieków – Pomorze Zachodnie skrywa kulinarne skarby, o których warto mówić! Już 6 kwietnia w Muzeum Narodowym w Szczecinie odbędzie się wyjątkowe spotkanie z cyklu „Kulinarne podróże po Pomorzu Zachodnim”, poświęcone tradycyjnym wypiekom.

To nie tylko okazja do odkrycia tajników dawnych receptur, ale również szansa na doświadczenie historii przez smak i zapach. Przy akompaniamencie muzyki na żywo uczestnicy będą mogli obejrzeć wyjątkowe eksponaty, które na co dzień nie są udostępniane zwiedzającym.

Chleb – symbol bogactwa i codzienności

Chleb towarzyszył ludziom od wieków, a jego wypiek przez długi czas był niemal rytuałem. Dziś wystarczy pójść do sklepu, ale dawniej proces jego tworzenia wymagał wiedzy, cierpliwości i odpowiednich narzędzi. W przeszłości białe pieczywo było zarezerwowane dla bogatych, podczas gdy biedniejsi musieli zadowolić się razowym chlebem czy podpłomykami pieczonymi na palenisku.

Domowy wypiek chleba jeszcze w XX wieku był powszechną praktyką, zwłaszcza na wsiach. Ciasto dojrzewało w specjalnych dzieżach, które – według tradycji – najlepiej było zakwaszać w specjalny sposób, a ich używanie było owiane licznymi przesądami. Nie wolno było ich pożyczać, a jeśli ciasto nie chciało rosnąć, gospodynie stosowały różne „magiczne” metody – od okadzania ziołami po… nakrzykiwanie na naczynie!

Słodkie sekrety Pomorza Zachodniego

Wypieki to jednak nie tylko chleb. Pomorze Zachodnie ma swoje kulinarne perełki, które warto przypomnieć. Wśród nich są pierniki szczecińskie – aromatyczne, korzenne ciasteczka, które od XIX wieku stanowiły bożonarodzeniową ozdobę domów. Tradycję wypieku tych specjałów w marynistycznych kształtach rozpoczęły władze Szczecina w 1938 roku.

Nie można zapominać także o choszczeńskiej strucli makowej, która przywędrowała tu wraz z wysiedleńcami z Polski Wschodniej, oraz sercach kaziukowych – słodkich, miodowych piernikach inspirowanych wileńskimi wypiekami.

Na deser warto spróbować kaszubskich ruchanek, czyli puszystych racuchów z jabłkami, które dawniej robiono z resztek ciasta chlebowego. Dziś to klasyka regionalnej kuchni, którą podaje się na ciepło, oprószoną cukrem pudrem.

Pomorze Zachodnie, podobnie jak inne regiony Polski, ma swoje charakterystyczne dania mączne. Pierogi, kluski i kasze od wieków królowały na stołach, a każda gospodyni miała swoje unikalne sposoby na ich przygotowanie. W kuchni Pomorza spotykamy pierogi z nietypowymi farszami, inspirowane zarówno kuchnią niemiecką, jak i wschodnią.

Spotkanie w Muzeum Narodowym w Szczecinie to świetna okazja, by na nowo odkryć smaki, które towarzyszyły naszym przodkom. To również doskonały moment, by porozmawiać o tym, jak zmieniały się kulinarne tradycje i jakie potrawy warto przywrócić do domowych kuchni.

Powiązane artykuły

dziś lany poniedziałek. skąd wzięła się ta tradycja?
Historia

Dziś Lany Poniedziałek. Skąd wzięła się ta tradycja?

Dziś w Polsce obchodzimy Lany Poniedziałek – dla jednych pretekst do zabawy...

szczecin i pomerode. co szczecińska brama robi w brazylii?
Historia

Szczecin i Pomerode. Co szczecińska brama robi w Brazylii?

Czy możliwe jest, by niemal 10 tysięcy kilometrów od Szczecina natknąć się...

„moje powojenne dąbie. dzielnica szczecina” – ocalić wspomnienia, zachować historię
Historia

„Moje powojenne Dąbie. Dzielnica Szczecina” – ocalić wspomnienia, zachować historię

Historia to nie tylko daty i wydarzenia – to przede wszystkim ludzie,...

przywrócić dawny blask. zabytkowa willa przy królowej korony polskiej 20 w remoncie
Historia

Przywrócić dawny blask. Zabytkowa willa przy Królowej Korony Polskiej 20 w remoncie

W sercu historycznego West Endu, przy ulicy Królowej Korony Polskiej 20, widać...