Niemal tydzień temu informowaliśmy o metamorfozie pawilonu przyległego do kamienicy przy alei Wojska Polskiego 29. Dzisiaj swoje podwoje otworzyła w nim cukiernia znanej w Polsce sieci Kaiser Patisserie.
To drugi lokal tej sieci w Szczecinie – pierwszy z nich, przy alei Niepodległości 17 (w miejscu, gdzie wcześniej funkcjonował sklep z dewocjonaliami), funkcjonuje od listopada ubiegłego roku.
– Cieszymy się, że na naszą drugą lokalizację w Szczecinie wybraliśmy tak reprezentacyjne miejsce, jakim jest odnowiona aleja Wojska Polskiego – podkreśla Aleksandra Karcz-Zakryś z sieci Kaiser Patisserie. – Mamy ogromną nadzieję, że to miejsce, dedykowane wszystkim entuzjastom niesamowitych słodkich wyrobów i dobrej kawy, ciepło się przyjmie wśród mieszkańców miasta.
Oficjalne otwarcie zaplanowano na sobotę, 27 stycznia. Jednak lokal został otwarty już dzisiaj, aby jego załoga mogła sprawdzić swoje możliwości. Można się w nim poczuć jak w jednej z paryskich pâtissieries, a to za sprawą ekskluzywnego wyglądu i znakomitej, nietuzinkowej oferty.
– W swojej ofercie mamy szeroki wybór kaw: od cappuccino, po espresso, latte, flat white, machiatto i americano – mówi Aleksandra Karcz-Zakryś. – Naszą największą chlubą są przede wszystkim słodkie dzieła sztuki, czyli ciastka, biszkopty, croissanty, brioche, praliny i makaroniki. Wszystkie specjały powstają na miejscu, od podstaw, ze składników najwyższej jakości. I tak na przykład orzechy laskowe sprowadzamy prosto z włoskiego Piemontu, wanilię z Madagaskaru, a pozostałe między innymi z Polski, Niemiec, Szwajcarii i Zanzibaru. A to wszystko pod okiem naszych uzdolnionych cukierników z naszej pracowni w Słupsku.
To właśnie w Słupsku rozpoczęła się ekspansja sieci Kaiser Patisserie, założonej przez Sławomira Gojdzia. Cukiernie spod tego szyldu można odwiedzić nie tylko w dwóch wspomnianych wcześniej miastach, ale również w Gdańsku, Gdyni, Sopocie, Kołobrzegu, Warszawie i Berlinie.