Home Ekologia i zdrowie Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach
Ekologia i zdrowieLifestyle

Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach

618

Przedsiębiorcy zamiast wyrzucać żywność do kosza, sprzedają ją na koniec dnia w dużo niższych cenach. Nie oznacza to wcale, że jedzenie jest mniej smaczne czy niezdatne do spożycia. Na czym więc polega idea świadomego rozporządzania żywnością?

Z  najnowszych dostępnych badań Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. Z kolei 56 proc. Polaków przyznaje wprost, że nie zawsze udaje się w pełni wykorzystać zakupione jedzenie. Problem niewątpliwie istnieje, co jest nader dostrzegalne chociażby w okresach świątecznych. Tu z kolei często wspomina się o popularnych ostatnimi czasy jadłodzielniach. Nie każdy jednak wie, że nie tylko mieszkańcy mogą dzielić się żywnością, ale także – za sprawą aplikacji – właściciele lokalnych kawiarni, piekarni, restauracji, a nawet i niektóre sklepy spożywcze.

Proces odbywa się za pośrednictwem platformy „Too good to go”. Po zalogowaniu się i wskazaniu miejsca zamieszkania użytkownikom pokazuje się lista pobliskich miejsc, w których można zdobyć taką paczkę-niespodziankę. Jej wnętrze wypełniają produkty, które wciąż są dobre i których nie udało się sprzedać, a ich termin przydatności do spożycia powoli się kończy. Co ważne, paczki te są w bardzo korzystnych cenach. Oferowane zniżki są duże, a zdarza się, że produkty można zakupić o połowę taniej. 

– To rozwiązanie jest dobre dla każdego, kto chce oszczędzić, mieć wkład w niemarnowanie żywności i ma chęć próbowania nowych rzeczy. Myślę, że jest to świetna opcja dla kupującego jak i dla sprzedawcy, ale przede wszystkim wartościowy jest fakt, że nie wyrzucamy żywności – mówi Julia, baristka ze szczecińskiej kawiarni Nata Lisboa.

Co ciekawe, wszyscy ci, którzy chcą w ten sposób ograniczyć marnowanie żywności nigdy nie wiedzą, co znajduje się w przygotowanym pakunku. Zazwyczaj jedzenie jest dostępne po południu, gdy piekarnie, cukiernie i restauracje kończą dzień pracy.

– Paczki cieszą się dużym zainteresowaniem. Rzadko zdarza się żeby nie zostały kupione tego samego wieczoru – dodaje Julia. 

Propozycji w Szczecinie nie brakuje. Lista miejsc oferujących produkty w okazyjnych cenach zawiera wiele popularnych w naszym mieście cukierni, kawiarni, piekarni i restauracji. Warto więc korzystać z tej, jak i innych wszelkich form sprzyjających niemarnowaniu żywności. 

 

Powiązane artykuły

AktualnościEkologia i zdrowie

Posadzą blisko 1500 drzew w mieście

Prawie 1500 nowych drzew zostanie w najbliższych tygodniach zasadzonych w Szczecinie. Pojawią...

AktualnościLifestyleSport

Mówią o nim „jeździec w koloratce”. Proboszcz rajdowiec szykuje się do kolejnych wyścigów

Ksiądz Marian Augustyn, na co dzień jest proboszczem parafii Nawiedzenia Najświętszej Maryi...

AktualnościLifestyle

Laureat „Paszportów polityki” o szczecińskich i koszalińskich knajpach

Jacek Dehnel, prozaik i malarz, laureat Paszportu Polityki za rok 2006 w...

AktualnościEkologia i zdrowie

Krew potrzebna od zaraz. Dramatycznie jej brakuje

W szczecińskich magazynach Regionalnego Centrum Krwiodastwa i Krwiolecznictwa dramatycznie brakuje krwi konkretnych...