Home Zdrowie i środowisko Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach
Zdrowie i środowiskoLifestyle

Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach

692

Przedsiębiorcy zamiast wyrzucać żywność do kosza, sprzedają ją na koniec dnia w dużo niższych cenach. Nie oznacza to wcale, że jedzenie jest mniej smaczne czy niezdatne do spożycia. Na czym więc polega idea świadomego rozporządzania żywnością?

Z  najnowszych dostępnych badań Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. Z kolei 56 proc. Polaków przyznaje wprost, że nie zawsze udaje się w pełni wykorzystać zakupione jedzenie. Problem niewątpliwie istnieje, co jest nader dostrzegalne chociażby w okresach świątecznych. Tu z kolei często wspomina się o popularnych ostatnimi czasy jadłodzielniach. Nie każdy jednak wie, że nie tylko mieszkańcy mogą dzielić się żywnością, ale także – za sprawą aplikacji – właściciele lokalnych kawiarni, piekarni, restauracji, a nawet i niektóre sklepy spożywcze.

Proces odbywa się za pośrednictwem platformy „Too good to go”. Po zalogowaniu się i wskazaniu miejsca zamieszkania użytkownikom pokazuje się lista pobliskich miejsc, w których można zdobyć taką paczkę-niespodziankę. Jej wnętrze wypełniają produkty, które wciąż są dobre i których nie udało się sprzedać, a ich termin przydatności do spożycia powoli się kończy. Co ważne, paczki te są w bardzo korzystnych cenach. Oferowane zniżki są duże, a zdarza się, że produkty można zakupić o połowę taniej. 

– To rozwiązanie jest dobre dla każdego, kto chce oszczędzić, mieć wkład w niemarnowanie żywności i ma chęć próbowania nowych rzeczy. Myślę, że jest to świetna opcja dla kupującego jak i dla sprzedawcy, ale przede wszystkim wartościowy jest fakt, że nie wyrzucamy żywności – mówi Julia, baristka ze szczecińskiej kawiarni Nata Lisboa.

Co ciekawe, wszyscy ci, którzy chcą w ten sposób ograniczyć marnowanie żywności nigdy nie wiedzą, co znajduje się w przygotowanym pakunku. Zazwyczaj jedzenie jest dostępne po południu, gdy piekarnie, cukiernie i restauracje kończą dzień pracy.

– Paczki cieszą się dużym zainteresowaniem. Rzadko zdarza się żeby nie zostały kupione tego samego wieczoru – dodaje Julia. 

Propozycji w Szczecinie nie brakuje. Lista miejsc oferujących produkty w okazyjnych cenach zawiera wiele popularnych w naszym mieście cukierni, kawiarni, piekarni i restauracji. Warto więc korzystać z tej, jak i innych wszelkich form sprzyjających niemarnowaniu żywności. 

 

Powiązane artykuły

szczeciński smakosz- wydanie walentynkowe
Lifestyle

Szczeciński Smakosz – wydanie walentynkowe: Love is in the air, czyli kolacja dla dwojga

Nieregularny przewodnik po knajpach, daniach, trunkach i ciekawostkach kulinarnych Szczecina. Z tego...

jak walentynki, to tylko w szczecinie!
Lifestyle

Jak Walentynki, to tylko w Szczecinie!

Przed nami święto wszystkich zakochanych, czyli Walentynki. Warto je spędzić w wyjątkowy...

oczyszczanie ścieków szczecin. jak bakterie radzą sobie z mrozem?
Zdrowie i środowisko

Zimowe wyzwania oczyszczania ścieków. Jak bakterie radzą sobie z mrozem?

Za oknem zimowa aura, ludzie opatulają się w ciepłe kurtki, zwierzęta szukają...

9 lutego - dzień pizzy w szczecinie
Lifestyle

9 lutego – dzień pizzy w Szczecinie. Gdzie zjeść najlepszy placek w mieście?

9 lutego cały świat celebruje Międzynarodowy Dzień Pizzy, a mieszkańcy Szczecina mają...