Home Ekologia i zdrowie Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach
Ekologia i zdrowieLifestyle

Paczki-niespodzianki w szczecińskich restauracjach, piekarniach i sklepach

545

Przedsiębiorcy zamiast wyrzucać żywność do kosza, sprzedają ją na koniec dnia w dużo niższych cenach. Nie oznacza to wcale, że jedzenie jest mniej smaczne czy niezdatne do spożycia. Na czym więc polega idea świadomego rozporządzania żywnością?

Z  najnowszych dostępnych badań Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. Z kolei 56 proc. Polaków przyznaje wprost, że nie zawsze udaje się w pełni wykorzystać zakupione jedzenie. Problem niewątpliwie istnieje, co jest nader dostrzegalne chociażby w okresach świątecznych. Tu z kolei często wspomina się o popularnych ostatnimi czasy jadłodzielniach. Nie każdy jednak wie, że nie tylko mieszkańcy mogą dzielić się żywnością, ale także – za sprawą aplikacji – właściciele lokalnych kawiarni, piekarni, restauracji, a nawet i niektóre sklepy spożywcze.

Proces odbywa się za pośrednictwem platformy „Too good to go”. Po zalogowaniu się i wskazaniu miejsca zamieszkania użytkownikom pokazuje się lista pobliskich miejsc, w których można zdobyć taką paczkę-niespodziankę. Jej wnętrze wypełniają produkty, które wciąż są dobre i których nie udało się sprzedać, a ich termin przydatności do spożycia powoli się kończy. Co ważne, paczki te są w bardzo korzystnych cenach. Oferowane zniżki są duże, a zdarza się, że produkty można zakupić o połowę taniej. 

– To rozwiązanie jest dobre dla każdego, kto chce oszczędzić, mieć wkład w niemarnowanie żywności i ma chęć próbowania nowych rzeczy. Myślę, że jest to świetna opcja dla kupującego jak i dla sprzedawcy, ale przede wszystkim wartościowy jest fakt, że nie wyrzucamy żywności – mówi Julia, baristka ze szczecińskiej kawiarni Nata Lisboa.

Co ciekawe, wszyscy ci, którzy chcą w ten sposób ograniczyć marnowanie żywności nigdy nie wiedzą, co znajduje się w przygotowanym pakunku. Zazwyczaj jedzenie jest dostępne po południu, gdy piekarnie, cukiernie i restauracje kończą dzień pracy.

– Paczki cieszą się dużym zainteresowaniem. Rzadko zdarza się żeby nie zostały kupione tego samego wieczoru – dodaje Julia. 

Propozycji w Szczecinie nie brakuje. Lista miejsc oferujących produkty w okazyjnych cenach zawiera wiele popularnych w naszym mieście cukierni, kawiarni, piekarni i restauracji. Warto więc korzystać z tej, jak i innych wszelkich form sprzyjających niemarnowaniu żywności. 

 

Powiązane artykuły

LifestyleKultura

Ostatni dzień Szczecińskich Juwenaliów. Tak wyglądało zakończenie 29. edycji imprezy

Po trzydniowym maratonie imprezowania święto studentów dobiegło końca. Sobota 18 maja była...

Ekologia i zdrowieFelietony Lifestyle

Uśmiech Buddy, zapachy Wschodu i ból wszystkich mięśni.

Coraz częściej i coraz chętniej korzystamy z różnych usług. Płacimy za manicure...

LifestyleKultura

Sceną Juwenaliów zawładnęli raperzy

W drugi dzień szczecińskiego święta studentów sceną rządzili kochani przez publikę polscy...

KulturaEdukacjaLifestyle

Trwa drugi dzień Juwenaliów. Jak bawiliście się wczoraj?

Tegoroczne seria koncertów w ramach szczecińskich Juwenaliów rozpoczęła się 16 maja. Zarówno...