Naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie postanowiły połączyć tradycję świątecznych wypieków z nowoczesnym podejściem do żywności. W pracowni Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt powstały pierniczki, które w zawierają mąkę ze świerszcza.
Świąteczne ciasteczka, w kształcie gwiazdek, choinek i bałwanków, zostały przygotowane z mąki orkiszowej, siemienia lnianego, przypraw korzennych, miodu, wody oraz mąki owadziej. Naukowczynie podkreślają, że taki dodatek to nie tylko ciekawostka, ale także krok w stronę przyszłości.
– Owady, które są dopuszczone do spożycia przez ludzi i zwierzęta, są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, białka o wysokiej wartości odżywczej, kwasów tłuszczowych nienasyconych, szczególnie kwasu laurynowego, który ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy – podkreśliła w rozmowie z PAP mgr inż. Jagoda Kępińska-Pacelik z WBiHZ ZUT.
Naukowczyni zaznacza, że mąka z owadów to „produkt przyszłości”, który może znacząco wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa żywnościowego. Wyroby z jej dodatkiem są zdrowe, bezpieczne dla konsumentów i stanowią innowacyjne uzupełnienie tradycyjnych przepisów.
Pierniczki ze świerszczy to idealne połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do ekologicznej i zrównoważonej produkcji żywności.