Szczecińska restauracja BelleVue znalazła się na podium jesiennej edycji ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek. To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym nagrody przyznają nie eksperci, autorytety kulinarne czy krytycy, ale goście. W tym roku potrawy oceniało ponad 170 tys. pasjonatów jedzenia.
Podczas dwóch festiwali Restaurant Week i Breakfest Week spotkało się rekordowe 200 tys. Foodies. To osoby, które traktują jedzenie jak pasję. Dla nich nie chodzi o to, żeby się najeść, ale żeby celebrować posiłek. To miłośnicy jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie i poznawać nowe smaki.
W jesiennej edycji foodies odkrywali kuchnie i poznawali smaki w ponad 400 najlepszych restauracjach w Polsce, w 13 największych miastach. Na ostateczny wynik plebiscytu wpłynęły opnie 170 662 gości, którzy oceniali przystawkę, danie główne i deser, ale wydawali opinię też co do obsługi i atmosfery w restauracji.
Na najwyższym miejscu podium znalazła się restauracja Giro Krakowska 182 z Wrocławia. Ale niewiele mniej punktów zdobył lokal ze stolicy Pomorza Zachodniego. BelleVue zajęło 2. Miejsce. Dodatkowo szczecińska restauracja na co dzień serwujące kuchnię europejską została nagrodzone za najlepszy deser i „najlepszy debiut w Polsce”.
Tak wypadła na tle setek innych restauracji i kawiarni w całym kraju, w samym Szczecinie restauracja okazała się bezkonkurencyjna i najpopularniejsza. Drugie miejsce zajęła Restauracja Sowa, trzecie – Nesebar.
Według gości najlepszą przystawkę zjemy w Sowie, danie główne i deser w BelleVue, najlepsza atmosfera panuje w Nesebar, a najlepszą obsługą może pochwalić się lokal Małe przyjemności.
Jak się okazuje Szczecin dobrymi restauracjami stoi, bo we wcześniejszym wiosennym plebiscycie „Breakfast Week” szczecińskie restauracje zdominowały podium i zajęły dwa pierwsze miejsca.
Spośród 110 restauracji i kawiarni najpopularniejszą i najwyżej ocenianą okazała się Latin Brunch a tuż po, na drugim miejscu – Bonjour French Bistro.
Festiwal Restaurant Week odbywa się dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Od 10 lat łączy najlepsze w kraju autorskie restauracje z prawie 2 mln gości. W każdej edycji udział bierze ponad 400 restauracji, które przygotowują swoje popisowe dania, składające się z trzech potraw.
Kolejna edycja na przełomie marca i kwietnia.