Home Aktualności Ale wyróżnienie! Szczecińska restauracja drugą w Polsce, tak ocenili goście
AktualnościLifestyle

Ale wyróżnienie! Szczecińska restauracja drugą w Polsce, tak ocenili goście

37.7k
szczecińska restauracja bellevue

Szczecińska restauracja  BelleVue znalazła się na podium jesiennej edycji ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek. To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym nagrody przyznają nie eksperci, autorytety kulinarne czy krytycy, ale goście.  W tym roku potrawy oceniało ponad 170 tys. pasjonatów jedzenia.

 

Podczas dwóch festiwali Restaurant Week i Breakfest Week spotkało się rekordowe 200 tys. Foodies. To osoby, które traktują jedzenie jak pasję. Dla nich nie chodzi o to, żeby się najeść, ale żeby celebrować posiłek. To miłośnicy jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie i poznawać nowe smaki.

W jesiennej edycji foodies odkrywali kuchnie i poznawali smaki w ponad 400 najlepszych restauracjach w Polsce, w 13 największych miastach. Na ostateczny wynik plebiscytu wpłynęły opnie 170 662 gości, którzy oceniali przystawkę, danie główne i deser, ale wydawali opinię też  co do obsługi i atmosfery w restauracji.

Na najwyższym miejscu podium znalazła się restauracja Giro Krakowska 182 z Wrocławia. Ale niewiele mniej punktów zdobył lokal ze stolicy Pomorza Zachodniego. BelleVue zajęło 2. Miejsce. Dodatkowo  szczecińska restauracja  na co dzień serwujące kuchnię europejską została nagrodzone za najlepszy deser i „najlepszy debiut w Polsce”.

Tak wypadła na tle setek innych restauracji i kawiarni w całym kraju, w  samym Szczecinie  restauracja okazała się bezkonkurencyjna i najpopularniejsza. Drugie miejsce zajęła Restauracja Sowa, trzecie – Nesebar.

Według gości najlepszą przystawkę zjemy w Sowie, danie główne  i deser w BelleVue, najlepsza atmosfera panuje w Nesebar, a najlepszą obsługą może pochwalić się lokal Małe przyjemności.

Jak się okazuje Szczecin dobrymi restauracjami stoi, bo we wcześniejszym wiosennym plebiscycie „Breakfast Week” szczecińskie restauracje zdominowały podium i zajęły dwa pierwsze miejsca.

Spośród 110 restauracji i kawiarni  najpopularniejszą i najwyżej ocenianą okazała się Latin Brunch a tuż po, na drugim miejscu – Bonjour French Bistro.

Festiwal Restaurant Week odbywa się dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Od 10 lat łączy najlepsze w kraju autorskie restauracje z prawie 2 mln gości.  W każdej edycji udział bierze ponad 400 restauracji, które przygotowują swoje popisowe dania, składające się z trzech potraw.

Kolejna edycja na przełomie marca i kwietnia.

Powiązane artykuły

drugi dzień targów bud-gryf & home w netto arenie. program na sobotę
Aktualności

Drugi dzień Targów Bud-Gryf & Home w Netto Arenie. Program na sobotę

Dziś trwa drugi dzień Targów Bud-Gryf & Home, odbywających się w Netto...

inwestycja wodociągowa dobiega końca! czy to zapobiegnie przyszłym awariom?
Aktualności

Inwestycja wodociągowa dobiega końca! Czy to zapobiegnie przyszłym awariom?

Szczecin sukcesywnie modernizuje swoją infrastrukturę wodociągową. Coraz bliżej końca inwestycji w rejonie...

przebudowa sygnalizacji świetlnej w szczecinie. czasowe zmiany w ruchu w dąbiu
Aktualności

Przebudowa sygnalizacji świetlnej w Szczecinie. Czasowe zmiany w ruchu w Dąbiu

Już 24 marca kierowcy i piesi w Szczecinie muszą przygotować się na...

szczeciński smakosz: ukraińska kuchnia w centrum szczecina
Lifestyle

Szczeciński Smakosz: Ukraińska kuchnia w centrum Szczecina

Nieregularny przewodnik po knajpach, daniach, trunkach i ciekawostkach kulinarnych Szczecina. Z tego...