Kulinarne Podróże po Pomorzu Zachodnim to nowy cykl spotkań przygotowany przez Działy Etnografii Pomorza i Edukacji. Jest on związany z kulinarnymi tradycjami kultywowanymi w naszych domach.
Ciesząca się dużym zainteresowaniem publiczności poprzednia edycja dotyczyła napojów.
– Tym razem chcielibyśmy zaprosić do stworzenia swoistej i niepowtarzalnej książki kucharskiej, w której wspólnie zamieścimy przepisy na dania od pokoleń przyrządzane w naszych domach – zachęca Daniel Źródlewski z Muzeum Narodowego w Szczecinie. – Kulinarne Podróże po Pomorzu Zachodnim rozpoczynamy zupami, potrawami charakterystycznymi dla wszystkich regionów Polski. W trakcie smakowitej eskapady będziemy dzielić się przepisami, wiedzą i anegdotami o barszczu, żurku, pomidorowej i wielu, wielu innych ulubionych zupach. Wytypujemy najlepsze pomorskie zupy, a w wyborze „królowej” pomogą internauci w głosowaniu w muzealnych mediach społecznościowych.
Spotkanie, które umili muzyka na żywo i konkurs odbędzie się w niedzielę 1 grudnia 2024 roku o godz. 12.00 w Muzeum Narodowym w Szczecinie przy Wałach Chrobrego.