47 kilogramów przeterminowanej wołowiny, ta ilość pozwala na zrobienie około 200 burgerów. Inspektorzy są bezwzględni wobec nieuczciwych gastronomów.
O swoich odkryciach inspektorzy poinformowali bardzo nietypowo – w rolce nagranej na szczecińskiej Łasztowni w Food Porcie. Miejscu, gdzie od początku lata szczecinianie i turyści mogą się raczyć jadłem wprost z samochodów. Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać właśnie tam – wskazuje Kurier Szczeciński.
A zarzuty inspektorów Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie są bardzo mocne. W jednym z food trucków ujawniono 47 kilogramów przeterminowanego mięsa wołowego, do tego produkt był przechowany w niewłaściwej temperaturze, co tylko potęguje zarzuty. W takiej ilości mięsa można zrobić około 200 burgerów.
WIJHARS rozpoczął kontrole 5 sierpnia, tuż po kolejnej edycji Tall Ships Races, którą to imprezę odwiedziło ponad milion osób.